Mart

16Mart(Mart 16)17:00Andrzej WAJDA Haftası Film Konuşmaları17:00 Davutpaşa Kampüsü Cep SinemasıEtkinlik Tipi:Film Konuşmaları,Gösterim Haftaları

Etkinlik Detayları

Yıldız Teknikli sinemaseverler, bu hafta YTÜ Sinema Kulübü'nde Andrzej Wajda Haftası! Gösterimlere hepiniz davetlisiniz!

 

Pazartesi 13.30 – A GENERATION (BİR KUŞAK)

Pazartesi 17.00 – KANAL

Salı 17.00 – KATYN

Çarşamba 17.00 – THE PROMİSED LAND (VAATLER ÜLKESİ)

Perşembe 15.00 – ASHES AND DIAMONDS (KÜLLER VE ELMASLAR)

 

Perşembe 17.00 – Film Konuşmaları (Andrzej WAJDA Haftası)

 

 

 

A GENERATION (1955)

Polonyalı yönetmen Andrezj Wajda haftasına yönetmenin İkinci Dünya Savaşı'nda Almanların Polonya'yı işgali sonrasındaki direnişten bağımsızlık gününe kadarki süreci anlatan Savaş Üçlemesi'nin ilk filmi olan A Generation ile başlıyoruz. Film savaşın işçi sınıfı üzerindeki etkisini merkeze alır.

 

KATYN (2007)

Andrzej Wajda’nın son dönem filmlerinden bir tanesi olan Katyn, katledilenler arasında yönetmenin babasının da olduğu 1940 yılında SSCB tarafından yapılmış Katyn Katliamı’nı konu alıyor

 

KANAL (1957)
Film, 1944 yılında Nazi işgali altındaki Varşova'da geçer. Polonyalı yurtsever askerlerin işgalci Alman ordusuna karşı başlattığı direnişin öyküsüdür. Filmde, şehrin kanalizasyonlarını kullanan Polonyalı askerlerin yaşadıkları büyük sıkıntılara karşın amansız mücadeleleri ve trajik sonları anlatılmaktadır.

 

THE PROMİSED LAND (1975)

20. Yüzyıl’ın başında Polonya'nın sanayi şehri olan Lodz'da bir Polonyalı, bir Alman ve bir Yahudi, üç genç arkadaşın aralarındaki farklılıklara aldırmadan sermayelerini bir araya getirerek ortak bir tekstil fabrikası kurma çabaları ve sonrasında amansızca servet peşinde koşmalarının konu edildiği filmde 19. yüzyıl kapitalizminin gelişme sancıları ve Lodz kentinin tarihi irdelenir. Tarih boyunca hep acılar çekmiş olan Polonya toplumunun oluşumu destansı bir dille anlatılır.

Wajda ön planda bu üç bireyin hikâyesini anlatırken, arka planda da Polonya'nın feodalizmden modern kapitalizme geçiş sancılarını, mülkiyetin bölünmesini ve el değiştirmesini, sermaye birikimin oluşmaya başlamasını, merhametsiz tekstil sanayicilerini, güvensiz hatta tehlikeli iş koşullarını, işçilerin grev haklarının farkına varmalarını bir bir gözler önüne serer. Film bu anlamda bir bakıma Marx'ın Kapital adlı eserinin dramatik bir belgeseli gibidir.

 

ASHES AND DIAMONDS (1958)

Filmde, Polonya'da Nazi işgalcilere karşı bir zamanlar zorunlu olarak işbirliği yapmış olan Milliyetçi güçlerin ve Komünistlerin aralarındaki bu ittifakın artık çatırdamaya başladığı II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde, taşralı Milliyetçi bir militan olan Maciek (Zbigniew Cybulski) etkili bir Komünist lideri öldürmekle görevlendirilir. Görevi sırasında kaldığı otelde hayata dair farklı şeyler hissetmeye başlar, bir seçim yapıp sonuçlarına da katlanmak zorunda kalacaktır.

Küller ve Elmaslar Andrzej Wajda'nın Savaş Filmleri Üçlemesinin son filmidir. Üçlemeyi oluşturan diğer iki film 1955 tarihli Pokolenie (Bir Kuşak) ve 1957'de çektiği Kanal'dır. Filmin adı, filmin kahramanının bombardımanda yıkılmış bir kilisenin duvarında gördüğü 19. yüzyılda yaşamış Polonyalı şair Cyprian Norwid'a ait bir şiirden gelmektedir. Şiirin dizelerinde, kömürün yüksek ısı ve basınç altında elmasa dönüşmesi olgusuna bir gönderme yapılmaktadır.

 

 

Saat

(Persembe) 17:00

Yer

Davutpaşa Kampüsü Cep Sineması

X