Tür: Gizem, Gerilim, Psikoloji
Süre: 90 dakika
Yönetmen: Stuart Hazeldine
Senaryo: Stuart Hazeldine
Senaryo(Kitap): Simon Garrity
Görüntü Yönetmeni: Stephen Barton – Matthew Cracknell – Tim Wooster
Müzisyen: Matthew Cracknell – Stephen Barton
Yapımcı: Stuart Hazeldine
Oyuncular: Luke Mably – Colin Salmon – Jimi Mistry – Nathalie Cox – Pollyanna McIntosh – Gemma Chan – Adar Beck – Chris Carey – John Lloyd Fillingham – Chukwudi Iwuji
Filmin konusu gizemli bir ÅŸirkette iÅŸ sahibi olmak için aday olan 8 yetenekli kiÅŸinin bu seçimde son aÅŸamaya gelirler ve bu sınavda bir soru ve tek bir cevap vardır. Sınavda güvenlik ve gözetmen ile iletiÅŸime geçmek herhangi sebepten dışarı çıkmak ve kağıdına zarar veren herkes sınavdan atılmaktadır. İlginç olan ÅŸey gözetmen sınavda deÄŸildir kameraya bakıp bile konuÅŸsanız diskalifiye olursunuz. Tek bir cevap olması için bir de soru olması gerekir. İşte kağıt boÅŸ ve soru yok bu 8 kiÅŸi beyin fırtınası yaparak soruyu bulmaya çalışır…
Açıkça söylemem gerekirse toplamda on oyuncunun oynadığı bu filmi izlemeden önce dediÄŸim tek ÅŸey tek bir mekan ve on oyuncunun olduÄŸu bir filmden fazla bir ÅŸey bekleyemem. Filmi izledikten sonra yanıldığımı farkettim ve ön yargılı davranmadığım için sevindim.Film konu olarak çok farklıydı ki bir filmin hoÅŸuma gitmesi için dünyanın en iyi efektlerine sahip olmasına gerek yok sadece farklı ve özgün olsun. İşte bu film bunun en büyük örneÄŸidir.
Dikkatli izlemeniz gereken bir film. Oyuncuların bütün detayları dikkatle inceleyip beyin fırtınası yapıp soruyu bulma çabaları ister istemez bütün detaylara dikkat edilmesi gerektiÄŸini anlatıyor. Filmde toplumsal davranışlar fazlasıyla ön planda ama bazen mantığın yerine vicdan devreye giriyor ve insancıl deÄŸerler ön plana çıkmaya baÅŸlıyor. Filmde fikirler kurgu ve karakter sergileme yolu ile izleyiciye aktarılmaya çalışılmış. Aksiyon ile diyaloglar arası denge çok iyiydi. Fikirleri aktarmak için sembollere baÅŸvurulmamış. Filmi kesinlikle pasif olarak izlemenize imkan yok yeterince dikkatli izlerseniz kendinizi filmin içinde gizemi çözüyor olarak görebilirsiniz. Film sizi ister istemez düÅŸünmeye itecektir.
Olaylara bakacak olursak filmde ikincil olaylar mevcut ana konuyu bırakıp karakterler kendi aralarında iç çatışmalara girip ikincil olaylar yaratıyorlar. Konu tamamen hayal ürünüdür gerçeklikle hiçbir alakası yoktur. Dağınık ve tutarsız bir olay örgüsü yok yani çatışma ve mücadeleler unsurları iyi belirlenmiÅŸ. Olaylar ve aksiyonlar çok hızlı akıyor ki tek bir mekanda çekilen bir filmde olay ve aksiyonun yavaÅŸ akması izleyiciyi sıkabilirdi. Etki – tepki ile olaylar birbirine baÄŸlanmış. Çatışma hem psikolojik bir eylemi hemde bir ÅŸiddet eylemini yansıtıyor. Filmdeki nefes kesen izleme ögesi filmde de olduÄŸu gibi ”Soru ne ?” sorusunun cevabıdır.
Birincil tipler sınava giren sekiz adaydır. İkincil tipler ise gözetmen ve güvenlik görevlisidir. Tiplerin ana aksiyon ile doÄŸrudan iliÅŸkileri vardır. Her tip bir deÄŸeri simgeliyor. (Bencil, Zeki, Kurnaz v.b….) Tipler endiÅŸeli, meraklı ve korkulu olarak yansıtılmış.Olaylar tiplere baÄŸlı olarak geliÅŸiyor. Tipler genellikle güçlülük, egoizm, korku ve baÅŸarı güdüsüne göre hareket etmektedirler ve bu güdüleri gayet iyi yansıtmaktadırlar.
Oyuncular iç duygularını dışarı yansıtmakla baÅŸarılıydılar. Diyaloglar fazlasıyla akılcılığa ve hayal gücüne dayanıyordu bazen ise esprili diyaloglar vardı. Jestler ve mimikler oyuncuların bulunduÄŸu durumdaki duygularını izleyiciye aktarmakta baÅŸarılıydılar. Aksiyon ve diyaloglar birbiri ile uyum içindeydi.
En önemli ve en dikkat ettiÄŸim unsurdan yani dekordan bahsetmek istiyorum. Film doksan dakika boyunca bir odanın içinde geçiyor. EÄŸer film sınav üzerine kurulu olmasaydı filmi yerden yere vurmuÅŸtum ama bu film için en iyi tek mekan unsuruydu izleyince anlayacağınıza eminim. Dekorlar ne ilginç ne sıkıcı klasik modern bir iÅŸ merkezindeki bir odayı anımsatıyor. Dekorlar fazla inandırıcı deÄŸil dekorlardaki yapaylık azda olsa anlaşılıyor.
Filmsel zamanın ve mekanın iyi kullanıldığını düÅŸünüyorum. Her ne kadar mekan kısıtlı olsa da çekimleri bir tiyatro havası vermemiÅŸ. Kamera hareketleri rahatsız etmiyordu. Mercekler odak uzaklığına göre uygun yerlerde kullanılmış. Fon ön plandaki ilgi merkezini dağılmıyor. Işıklandırma sahne ve plana uygun ve ışıkta pek bir yapaylık göremedim. Bunu söylemeden geçmek istemiyorum filmde ışık tiplerin ruh halini çok iyi yansıtmış.
Anlatım tekniÄŸi baÅŸarılı. Akış planı statik. Kurgu hızlı ve çok iyiydi. Sahneler ve planlar zamana uygundu. İç ritm hızı fena deÄŸildi. BaÄŸlantılar anlaşılabilirdi. Sekans geçiÅŸler karmaşık deÄŸildi. Ruh halini yansıtan planlar konunun geliÅŸimini unutturacak ÅŸekilde deÄŸildi.
Önemli bir unsur olan ses’e geldik. Ses yüksekliÄŸi iyiydi. Diyaloglar net ve anlaşılırdı. Müzik aksiyon ile uyumluydu. Müzik her zaman fonda deÄŸildi.
Vakit geçirmek için izlenecek güzel ve keyifli bir yapım.