Kötülük sorunu; kapsamı insanla sınırlı kalmayan tanrısal bir inayetin dünyevi kötülükle olan uyumsuzluÄŸunu da içermesiyle tarihsel olarak daima sorun olarak ele alınmış, Antik ÇaÄŸda Milet Okulu’nda baÅŸlayan bilimsel düşüncede ana problemlerden olmuÅŸ, OrtaçaÄŸ’da Hristiyanlık pratiÄŸinin en önemli savunu alanını oluÅŸturmuÅŸ ve özgür irade, kader kavramlarını ÅŸekillendirmiÅŸtir.

   9.yy’la İslam’da ana ayrışmalarda doÄŸayı nedensellik ve salt tanrısal irade ayrımıyla ÅŸekillendirirken hat kazanan Cebriyye ve Kaderiye ayrışmasında gündeme gelmiÅŸ ve uygarlığın ortak hafızasında belirleyici olmuÅŸtur.

    Tanrısal baÄŸlamından uzakta ise dünya savaÅŸları özelinde 2.Dünya Savaşı’nda Holocoust’la gündeme gelmiÅŸ ve Hannah Arendt’in Kötülüğün Sıradanlığı eseriyle otorite ve iktidar temsilcilerinden  ziyade toplumda sıradan olanda gözlenmiÅŸ ve toplumsal bir ruh hali olarak betimlenmiÅŸtir.

  Psikolojide ise Freud’un tanatosla kavramlaÅŸtırdığı ve insan doÄŸasıyla iliÅŸkilendirdiÄŸi yok etme arzusunun, topluma dönük halini temsil ederken, Luther’in Protestan reformu sonrası iktidar ve toplumsal uzlaşı için varkılınan ulus devletin devamında kapital ekonomi içinde yapılanması neoliberal politikalarla toplumsal ve otantik anlamlarından soyundurulan birey; arzusu ve bireyselliÄŸiyle tanımlanmakta ve solipsistik bir kavrayışla ötekiyi görmezden gelip, kötülüğü sorunlaÅŸtırmamaktadır.

  Hafta dahilinde izleyeceğimiz filmler şunlardır; Funny Games, The Night Porter, Lord of The Flies, Judgement At Nuremberg, Come and See.

Baran Gülkaya