Yapım: 2011 – ABD – FRANSA

Tür: Bilim Kurgu , Aksiyon , Gerilim , Dram , Gizem , Macera

Yönetmen: Duncan Jonas

Senaryo: Ben Ripley

Görüntü Yönetmeni : Don Burgress

Müzik : Clint Mansell , Chris Bacon

Oyuncular : Jake Gyllenhaal , Michelle Monaghan , Vera Farmiga , Jeffrey Wright , Cas Anvar , Scoot Bakula , Joe Devito , Brienna Voice , Erica Johnson , Craig Thomas…………….

 

Filmin baÅŸrol oyuncusu Jake Gyllenhaal diÄŸer dikkat çeken oyuncular arasında Michelle Monaghan ve Vera Farmiga yer alıyor. Filmin yönetmeni Duncan Jonas’a bakacak olursak bu yönettiÄŸi üçüncü film ve sinema sektörü için çok genç olsada umut vaadeden bir yönetmen.

 

Filmin konusundan biraz bahsedecek olursak eski pilot olan Colter Stevans(Jake Gyllenhaal) birden  banliyo treninde uyanır tek bildiÄŸi trende olduÄŸudur oraya nasıl geldiÄŸi ve hangi zamanda olduÄŸu hakkında hiçbir fikri yoktur. Birden lavaboya gider ve aynada kendi suretini deÄŸil baÅŸka birisinin suretini görür kendisine ait tek ÅŸey zihinidir. Bedenine büründüÄŸü kiÅŸi bir sınıf öÄŸretmen olan Sean Fentress’tir. Trende patlama olur ve Colter bir anda bir kapsülün içinde denek olarak uyanır ve ordaki görevlilerin herÅŸeyden haberi vardır.Colter gizli olan yaÅŸam ÅŸifresi programında paralel gerçekliÄŸe giderek Sean Fentress in kimliÄŸine bürünüp bombacıyı saatler öncesinden bulup patlamayı önlemektir. İlginç olan ÅŸey ise cihaz Colter’ı paralel evrende sekiz dakika tutabilmektedir. Her sekiz dakikada bir olaylar resetleniyor ve Colter bombacıyı bulmaya daha fazla yaklaşıyor…

 

 Ä°lk baÅŸta oyunculuklardan bahsetmek istiyorum. BaÅŸrol oyuncusu olan Jake Gyllenhaal belkide hayatının en iyi rolünü oynadı filmde en beÄŸendiÄŸim oyuncu oydu film genellikle kendini durmadan baÅŸa sardığı için film Jake Gyllenhaal ile Michelle Monaghan arasında geçti. Genel oyunculuÄŸu biraz sönük buldum ama oynaması gereken yerde oyuncuların hakkını yemek yanlış olur o kadarda kötü deÄŸildiler.

 

Film kısaca böyle zaten özetinden bir bilim kurgu filmi olduÄŸu net olarakta anlaşılmıştır herhalde. Filmde hayran kaldığım noktalardan birisi senaryoydu fazla yaratıcıydı ve farklıydı.Burada Ben Ripley’i tebrik etmek gerekir çok kaliteli bir bilimkurgu eser olmuÅŸ ki yaratıcılığın öldüÄŸü ve her filmin konusunun kliÅŸe olduÄŸu dönemde yaratıcı eser izlemek zor. Kötü yanlarına gelecek olursak her sekiz dakikada bir film ilk sahneye resetlendiÄŸi için aynı konuÅŸmaları tekrar tekrar sarıp durmuÅŸ aynı diyaloglar hiç bitmeyecek derken bir süre sonra ilk sekansları atlamaya baÅŸlıyor sabırsız biri olsaydım filmi orda kapatabilirdim ama iyi ki kapatmamışım. Mekanlar genellikle senaryoda Ä°ç – Gündüz olarak yazılmış dışarı çekim çok azdı.

 

İzlenebilirlik faktörüne gelirsek kesinlikle pasif olarak izleyemezsiniz. Çünkü film sürekli kafanızda soru iÅŸaretleri oluÅŸturuyor ve ister istemez pasif izleyici konumundan çıkıp filmi anlamaya çalışıyorsunuz.

 

Çekimlere baktığımızda sekans geçiÅŸleri fazlasıyla hızlı ki bu film için olması gereken buydu zaten.Dekorları düÅŸük bütçeli bir filme göre fazlasıyla baÅŸarılı buldum göze kötü gelen yada kurgu ile uyumsuz olan bir dekor yoktu.Ses efektleri o kadar da harikulade deÄŸildi normal bir ses efekti vardı.

 

Genelleme yaparsak bir baÅŸyapıt deÄŸil ama dediÄŸim gibi bu dönemde yaratıcılık azalmışken böyle bir film keyifle izlenebilir. İzlerken merak edeceÄŸiniz kafa yoracağınız sürekli olayları çözmek için diyalektik yapacağınız bir film.