Daha çok kurgu oyunlarıyla karakterlerin ve nesnelerin sahnede aniden yok olması biçiminde kullanılan durum stop motion türüne ilham kaynağı oldu. Hareketli görüntünün, arka arkaya getirilen birçok fotoÄŸrafla elde edildiÄŸi düÅŸünüldüÄŸünde, stop motion filmlerin ortaya çıkışı 1910'lu yıllara denk gelmesi biraz geç bile sayılabilir. Nitekim Rus fotoÄŸrafçı Wladslow Strowiez, ölü böceklerle (The Cameraman’s Revenge) film yaratmayı baÅŸaran ilk isim olarak karşımıza çıkıyor.  



Bu büyülü teknik, sinemanın beyaz perdede izleyiciye hiç bilmediÄŸi bir dünyayı göstermesine neden olmuÅŸtur. Genelde kukla ve hamurların kullanıldığı stop motion’da, üç boyutlu nesneler hareket kazanmış ve sinemanın animasyon kültürü yeni bir evrenin sahibi olmuÅŸtur.



Model animasyonu veya üç boyutlu animasyon olarak da anılan stop motion, Amerika'da ortaya çıkıp geliÅŸen çizgi filmin aksine (Stop-motion tekniÄŸinin çoÄŸu, çizgi film ile aynıdır.) Orta ve Güney Avrupa'da daha fazla kullanılıp geliÅŸtirilmiÅŸtir. Uzak DoÄŸu'da, özellikle Japonya'da çok kullanılmaktadır.





*Kısa Metraj Seçkisi’nde sırasıyla ÅŸu filmler gösterilecektir:



The Electric Hotel (1908) 8'

Neighbours (1952) 8'

The Sand Castle (1977) 13'

Balance (1989) 7'

Food (1992) 17'

More (1998) 6'

The Maker (2011) 6'