80’li yılların baÅŸlarına kadar evde film izlemek Tayvanlılar için oldukça popüler bir etkinlikti fakat bu dönemde Tayvan film endüstrisi Hong Kong filmlerinin ülke pazarına girmesinin de aralarında bulunduÄŸu birçok sorunla yüzleÅŸmekteydi. Bu süreçte Hong Kong filmleriyle rekabet etmek için CMPC (Central Motion Picture Corporation) birkaç genç, yeni yönetmeni desteklemeye baÅŸladı. 1982’de dört genç yönetmenin (Edward Yang, Te-Chen Tao, I-Chen Ko ve Yi Chang) birlikte çektiÄŸi In Our Time (1982), Tayvan Sineması’nın yenileÅŸmesi olarak bilinen dönemi yani Yeni Tayvan Sineması’nı baÅŸlatan filmdir.
Aralarında temel farklılıklar olsa da biçimsel olarak İtalyan Yeni GerçekçiliÄŸi ile karşılaÅŸtırılmış olan Yeni Tayvan Sineması, ÅŸehirde ya da taÅŸrada yaÅŸayan ülke insanlarının hayatını gerçekçi ve sıcakkanlı bir yolla yansıtmıştır. Yeni Tayvan Sineması filmleri Tayvan toplumunun bu dönemde yaÅŸadığı kentleÅŸme, yoksulluÄŸa karşı mücadele, siyasi otoriteyle anlaÅŸmazlıklar gibi önemli sorunları bu perspektifen iÅŸlemiÅŸtir.
1990-2010 arası dönem 2.Yeni Dalga olarak adlandırılır ve bu dönemdeki filmlerin ilk döneme göre ülke insanlarına karşı daha az ciddi ve sorumlu oldukları görülür.
Yeni Tayvan Sineması’nın yönetmenleri arasında Edward Yang, Hou Hsiao-hsien, Tsai Ming-liang ve Ang Lee öne çıkan isimlerdir.